Voorjaarsexcursie 20 april 2013

Onder begeleiding van gidsen van het Historisch Centrum Amsterdam Noord maken we een wandeling in Nieuwendam en over de Waterlandse Zeedijk. 

Zaterdag 20 april: start om 14.00 uur. 

Verzamelen vanaf 13.30 uur in Café het Sluisje, Nieuwendammerdijk 297 dichtbij het Purmerplein (parkeren gratis) en bushalte Wervershoofstraat van GVB- buslijn 32. De wandeling eindigt uiterlijk 16.00 uur op het Purmerplein (bus 32, halte Purmerplein ) 

De dorpen aan de Waterlandse zeedijk en de Zuiderzee kenden periodes met een grote welvaart door handel en scheepvaart. De dorpen vlakbij Amsterdam zorgden voor de dagelijkse bevoorrading van Amsterdam. De bedrijvigheid en welvaart is nog zichtbaar in de grote en soms versierde houten huizen in Nieuwendam. De oude zeedijk ligt als een lint door Amsterdam-Noord, met aan weerszijden vooroorlogse tuindorpen en naoorlogse uitbreidingswijken. Durgerdam, Schellingwoude, Nieuwendam en Buiksloot zijn dorpen aan deze zeedijk, in 1921 werden ze deel van Amsterdam. 
De wandeling gaat langs de Nieuwendammerdijk, door het vroegere dijkdorp Nieuwendam met de haven en het sluisje. Er is aandacht voor de verschillende bouwstijlen en kerken. De gidsen van het Historisch Centrum Amsterdam Noord laten ook zien waar vroeger de scheepswerven, graanpakhuizen en molens stonden. We lopen tenslotte door het meest bekende monumentale tuindorp Nieuwendam naar het winkelcentrum Purmerplein. 

Graag voor zaterdag 13 april inschrijven bij Jan Konijn 

 

Over Vereniging Oud monnickendam

De Vereniging Oud Monnickendam stelt zich ten doel het stads- en landschapsschoon van Monnickendam te bewaren, te beschermen en waar mogelijk te vermeerderen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan via overleg en adviezen aan het gemeentelijk bestuur bij bouwplannen, ruimtelijke ontwikkelingen en restauraties. Bij diverse proje ...

Lees verder