Najaarsexcursie 21 september 2013

Het bestuur nodigt u uit deel te nemen aan de jaarlijkse najaarsexcursie op zaterdag 21 september 2013. Dit jaar gaan we naar de historische stad Leiden.

Wandelend door Leiden lijkt het of het rijke verleden van de stad weer tot leven komt. Het Academiegebouw van de universiteit, de Waag en de Burcht, de statige herenhuizen langs het beroemde Rapenburg, de prachtige Pieterskerk en de Hooglandse kerk en de 35 hofjes van de stad vertellen elk de geschiedenis van Leiden. Rembrandt werd hier geboren en leerde er het schildersvak, de medicus Boerhaave gaf hier les en Clusius bracht hier vierhonderd jaar geleden de eerste Nederlandse tulpen tot bloei.
Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Het is sinds 1874 gevestigd in de Laecken- Halle, een 17de-eeuws stadspaleis dat ooit het bruisende centrum van de Leidse lakenhandel was.Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. De geschiedenis van Leiden wordt belicht vanaf het Leidens Ontzet van 3 oktober 1574. Museum De Lakenhal kent tal van bijzondere stijlkamers en interieurdelen. Museum Boerhaave is het Rijksmuseum voor de geschiedenis van de natuurwetenschappen en van de geneeskunde. Sinds Vanuit een cultuurhistorisch perspectief toont het de verschillende wetenschapsdisciplines in hun onderlinge samenhang en hun historische context, vanaf circa 1500 tot het heden, met zwaartepunten in de zeventiende, achttiende en vroeg-twintigste eeuw. Het museum wil een zo breed mogelijk publiek informeren over en interesseren voor de schoonheid en betekenis van natuurwetenschap en geneeskunde in heden en verleden. 

Het programma voor deze dag is:
08.15 uur Vertrek uit Monnickendam
09.30 : 10.30 uur Koffie met gebak
10.30 : 12.00 uur Groep 1    Stadswandeling met gids van Burcht naar Burcht met enkele hofjes.
Groep 2    Rondvaart in en rond Leiden met rederij Rembrandt.
Inschepen bij de steiger voor het Stadhuis.
12.00 : 13.30 uur Lunch bij het Koetshuis op een steenworp afstand van de Burcht.
13.30 : 15.00 uur Groep 1 Museum Boerhaave of museum Lakenhal met gids.
13.30 : 15.00 uur Groep 2 Stadswandeling met gids van Burcht naar Burcht met enkele hofjes.
15.00 : 16.30 uur Groep 1 Rondvaart in en rond Leiden met rederij Rembrandt.
Inschepen bij de steiger voor het Stadhuis.
15.00 : 16.30 uur Groep 2 Museum Boerhaave of museum Lakenhal met gids.
17.30 uur Terugreis naar Monnickendam 

Wij hopen, dat wij ook dit jaar een interessant programma voor u hebben gekozen. Het aantal deelnemers is maximaal 80 personen. Is uw aanvraag ontvangen nadat dit aantal is bereikt, dan komt u op de reservelijst te staan. Wij informeren u uiteraard daarover. Op het deelnameformulier dient u tevens aan te geven of u onder begeleiding van een gids naar het museum Boerhaave of het museum Lakenhal wilt. Belangstellenden dienen het deelname formulier voor 11 september in te sturen bij J.P.J. Konijn, Fluwelen Burgwal 7 1141 TX Monnickendam of via de E-mail: jan.nel.konijn@hetnet.nl 

Graag voor zondag 1 september inschrijven bij Jan Konijn 

 

Over Vereniging Oud monnickendam

De Vereniging Oud Monnickendam stelt zich ten doel het stads- en landschapsschoon van Monnickendam te bewaren, te beschermen en waar mogelijk te vermeerderen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan via overleg en adviezen aan het gemeentelijk bestuur bij bouwplannen, ruimtelijke ontwikkelingen en restauraties. Bij diverse proje ...

Lees verder