Najaarsexcursie 18 september 2010

Acht uur vertrek. Twee bussen staan op ons te wachten op het Bolwerk. 
Als de laatste deelnemers om acht uur ingestapt zijn, gaan we op pad. Een grijze lucht waaruit flink wat regen valt. 
Maar door de weervoorspellers is ons voor vandaag goed weer in het vooruitzicht gesteld, dus daar houden we ons aan vast. In het begin hebben de ruitenwissers druk werk, maar als we een half uurtje onderweg zijn, zien we al grote lappen blauw in de lucht, dus dat geeft moed. Als we in Schiedam aankomen schijnt af en toe de zon al. We hebben een druk programma af te werken maar eerst..KOFFIE !! In de voormalige stal van restaurant t Sterretje worden we gelaafd. 
Om kwart voor elf verzamelt de menigte zich voor de wandeling naar de boot. Het is een behoorlijk lange tippel langs de Schie, maar er is genoeg te zien, bijvoorbeeld de vele mooie oude panden langs de kades. Halverwege houden de koplopers een stop om op de staart van het peloton te wachten die het tempo niet bij kon benen. In gesloten formatie vervolgen we onze weg. Op de afvaartplaats van de boot aangekomen splitst de groep zich in tweeen; de helft kiest het ruime sop en de rest bezoekt de museummolen. 
In de molen krijgen we uitleg over veel dingen, o.a. hoe de molenaar de molen naar de wind zet. We klimmen ook met doodsverachting hele smalle trappetjes op naar hoger gelegen verdiepingen en genieten van het prachtige uitzicht vanaf de omloop. Heel uniek! In je blikveld komen zomaar nog vier molens. Waar vind je dat nog? Ook de Euromast komt in zicht. Na een uur wisselen we van bestemming en stappen wij in de boot. Het is een heel leuke tocht met heel veel uitleg over alles waar we langs varen. De boot zet ons af vlakbij het restaurant t Sterretje waar we de lunch zullen gebruiken, dus dat scheelt een heel eind lopen. 
Na het eten worden we weer in twee groepen gesplitst; de ene naar de basiliek en de andere aan de wandel onder leiding van een gids. Wij gaan als eersten naar de neogotische St. Liduina Basiliek. Ook weer een flink eindje de kuitspieren trainen. In de Basiliek worden we rondgeleid door gidsen die veel vertellen over de kerk uit +/- 1880. De verschillende elementen in de kerk zijn als detail prachtig maar samen wel heel erg overdadig. 
Om ongeveer drie uur drommen we weer naar buiten waar twee gidsen van de VVV op ons wachten voor de stadswandeling. De wandeling is ook heel leuk en we horen weer andere dingen over de stad dan s morgens in de boot. Goed vier uur levert de gids ons af bij een terrasje waar flink wat Monnickendammers neerstrijken, een paar minuten van de plaats waar de bussen ons wachten. 
Langzaam lopen de bussen weer vol en kunnen we aan de terugreis beginnen. 
Het was weer een heel leuke dag. Hulde voor het bestuur en BEDANKT. 
18/19 September 2010 Nettie Lommers 

 

Over Vereniging Oud monnickendam

De Vereniging Oud Monnickendam stelt zich ten doel het stads- en landschapsschoon van Monnickendam te bewaren, te beschermen en waar mogelijk te vermeerderen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan via overleg en adviezen aan het gemeentelijk bestuur bij bouwplannen, ruimtelijke ontwikkelingen en restauraties. Bij diverse proje ...

Lees verder